dimecres, 19 de maig del 2010

Toni Orensanz i el Priorat a Tens un racó dalt del món

El convidat d'aquesta setmana a Tens un racó dalt del món ha estat el prioratí Toni Orensanz, periodista i escriptor. Amb ell hem parlat dels lligams entre periodisme i literatura, de la dura experiència que va representar l'escriptura del seu llibre L'òmnibus de la mort: parada Faset, del seu recull de relats El falsari, on narra històries senzilles, humanes, divertides i tendres de personatges de poble del Priorat, i hem tocat lleument la figura de Salvador Estrem i Fa. De la conversa en destaco una frase: "la necessitat de comunicar-nos ens fa humans".

El temps s'ha fet curt de seguida, i no ens ha quedat temps per a llegir un fragment de l'obra de Salvador Estrem i Fa, aquesta catalanista de Falset mort durant la Guerra Civil, conegut com El poeta del Priorat. Per aquest motiu us transcirc el fragment de la narració “Les portes tancades” on capta la sensació de cert fracàs i desencís que amara gran part de la literatura prioratina:
.
“Si visitéssiu les viles de la terra del Priorat, d’aquesta terra muntanyosa, de reflexos auris i clapejada de vinyes, us adonaríeu de seguida que no és tot or el que lluu, malgrat tot el que en un esclat d’entusiasme se’n pugui dir actualment. En endinsar-vos pels seus carrers, adés estrets i pedregosos, adés costaruts i esglaonats, adés plans i amb lloses, haureu esment d’una passada grandesa, sentireu dins una mena de pregonesa com d’una àmfora buida i gran, el ressò de les vostres passes i de les vostres veus profanant un silenci com de lloc abandonat, una mena de silenci que s’arrapa a les pedres dels murs, als portals de les cases i a les lloses dels carrers i que encomana al vostre esperit una mica de gelor de tomba.”

.
El programa es podrà veure per primer cop el dimecres a partir de les 20.30, els dies següents en diverses repeticions, i durant una setmana a la web de TEVEON.
Com cada setmana, sortejarem un llibre, en aquesta ocasió un exemplar de El falsari. per a participar només cal que enviu un SMS al número 27011, posant TVON(espai)RACO(espai) "resposta", indicant el nom d'una de les poblacions on s'ambienta el llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada